wtorek, 20 maja 2014

Patatas bravas

Klasyczna przystawka kuchni hiszpańskiej (tzw tapas). Można podawać z kromką chleba.

oliwa
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
mielona papryka
400g puszka pomodorów
1kg młodych ziemniaków, lub zwykłych pokrojonych na ćwiartki
250g chorizo
pieprz i sól do smaku
opcjonalnie 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego

Podsmażyć cebulę, czosnek i chilli aż się zeszkli, dodać pieprz i paprykę, ewentualnie kumin, na koniec pomidory. Gotować ok 20 minut do uzyskania gęstej pasty. Zmiksować blenderem.

Międzyczasie gotuj ziemniaki 10 minut. Pokrojone na kawałki chorizo podsmaż na patelni, dodaj podgotowane ziemniaki i smaż razem do zarumienienia.

Podawać w misce, polane pomidorowym pikantnym sosem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz