sobota, 19 lipca 2014

Falafel

Mogą być podawane jako przekąska lub danie główne np z chlebkiem pita i warzywami. Można ją tez przygotować z bobu.


600 g ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimniej wodzie) lub z puszki
1 pęczek natki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g ziaren sezamu
3-4 łyżki mąki pszennej
oliwa do smażenia

Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Odsącz i zmiksuj w blenderze.
Natkę pietruszki, cebulę i czosnek posiekaj.
Do ciecierzycy dodaj posiekane warzywa (opcjonalnie np marchew, kukurydza, szpinak itp) i przyprawy, dolej około 4 łyżek wody i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa się nie klei, dodaj mąkę.
Z masy uformuj palcami nieduże kulki.
Kulki lekko spłaszcz i obtocz w ziarenkach sezamu.
Usmaż w dobrze rozgrzanej, głębokiej oliwie, kilkakrotnie odwracając, tak by "kotleciki" równomiernie się przyrumieniły. Podawaj z zieloną sałata lub z pikantnym sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz