niedziela, 3 sierpnia 2014

Szare kluski

ok. 750 g ziemniaków
2 jajka
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 250 g mąki pszennej , u mnie typ 650
1 łyżeczka soli


Ziemniaki obrać i opłukać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dodać jajka, mąkę i sól. Wymieszać ciasto łyżką na dość gładką masę. Ilość podanej w przepisie mąki jest orientacyjna bo ziemniaki są bardzo różne - do tych bardziej soczystych trzeba będzie dosypać je więcej a do mączystych mniej. Można też nieco soku ze startych ziemniaków po prostu odlać.

W garnku zagotowałać wodę, nie solić je bo kluski były już doprawione. Maczaną we wrzącej wodzie łyżeczką nabierałać nieduże porcje ciasta i wrzucać do garnka. Za każdym razem znów moczyć łyżeczkę we wrzątku. Kluski przyrządzać partiami nie nakładając zbyt dużo na jeden raz. Chwilę po wrzuceniu delikatnie wymieszać zawartość garnka drewnianą łyżką. Gotować jakieś 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiać łyżką cedzakową i odsączyć. Tak samo przygotowałać kolejne partie.


Podawać ze skwarkami i kiszoną kapustą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz