niedziela, 25 listopada 2012

Noga jagnięca z rozmarynem

Przepyszna, prosta i zdrowa receptura na zapiekane mięso jagnięce. Zawsze sie udaje, mięso wychodzi mięciutkie, rozpływa się w ustach, a rozmaryn i czosnek świetnie podkreśla charakterystyczny jego posmak.

Noga jagnięca (cała, część lub w formie steka - zależy od upodobania)
Dużo czosnku, co najmniej 3 ząbki
Dużo rozmarynu

sól, pieprz do smaku

olej do upieczenia

Wsadzamy mięso do żaroodpornego naczynia, polewamy olejem tak by jego kilkumilimetrowa warstwa przykryła dno naczynia. Posypujemy poszatkowanym czosnkiem, dużą ilością rozmarynu, a na koniec solimy i doprawiamy pieprzem. Jeśli robimy całą nogę, nakłuwamy mięso w wielu miejscach i wcieramy przyprawy z olejem (by ich smak lepiej przebił się przez mięso)

Nagrzewamy piekarnik do 200 C. Pieczemy mięso pod przykryciem (naczynie przykrywamy wieczkiem lub folią aluminiową) 30 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy dalej by mięso się zarumieniło w zależności od wielkości mięsa i tego jak lubimy kolejne 40 - 60 min. Następnie wyciągamy i pozwalamy dojść mięsu pod przykryciem (tak by nie wystygło ) ok 10 min.

Danie idealnie pasuje do ziemniaków i ugotowanych na parze warzyw.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz