piątek, 27 września 2013

Tarta z cukinią i boczkiem

gotowe kruche ciasto lub samodzielnie zrobione                                                                                


1 cebula pokrojona w kostkę                                                                                                                                                                                                              
1 łyżka oliwy
150g boczku pokrojonego w kostkę (polecam gotowy boczek z lidla)
1 ząbek czosnku, posiekać garlic clove, chopped
1 cukinia pokroić w kostkę
2 jajka
100ml śmietanki
50g sera Gruyère, starty (świetnie komponuje się z boczkiem)
Piekarnik nagrzać do 200C, wyłożyć naczynie do tarty o średnicy 23 cm kruchym ciastem. Ponakłuwać ciasto dość gęsto widelcem, nałożyć pergamin z surowymi ziarnami fasoli, dzięki którek ciasto podczas pieczenia się nie wybrzuszy. Piec 12 minut, usunąć pergamin z fasolą i piec dalsze 5.

Wyciągnąć upieczone ciasto, a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170C

Usmażyć cebulę i czosnek na oliwie, dodać cukinię i smażyć przez dalsze 5 minut.

Jajka pomieszać ze śmietanką i przyprawami.

Usmażoną cukinię przełożyć do formy z kruchym ciastem, zalać jajkami ze śmietanką oraz posypać startym serem i kawałkami boczku. Piec w temperaturze 170C przez 20 minut. Podkręcić temperaturę do 200C i piec dalsze 5 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz