piątek, 24 stycznia 2014

Chleb pszenno-orkiszowy z miodem

Zaczyn:
10 łyżek zakwasu żytniego
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 szklanka wody
wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 12-24h

Ciasto właściwe:
Zaczyn
250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)
250 g mąki pszennej chlebowej
300 ml wody
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
opcjonalnie ziarna

Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h, z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka do wyrastania, po ok godz przełożyć do pieca nagrzanego do temp 230 oC, piec przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 oC i piec dalsze 30 minut aż chleb się upiecze, chleb powinien być rumiany, a popukany od spodu wydawać charakterystyczny głuchy dźwięk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz