czwartek, 30 stycznia 2014

Zapiekanka z makaronem i z warzywami

Tę zapiekankę możesz przygotować również z dowolnymi innymi ulubionymi warzywami mrożonymi, np. brokułami czy szpinakiem. Nie masz makaronu rurki? Możesz również wykorzystać świderki lub kokardki. Świetny pomysł na pozbycie się resztek z lodówki :)
Składniki:

375 g makaronu typu penne (rurki)
1 opakowanie mrożonej brukselki
1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej lub groszku
2 łyżki oleju
1 duża cebula lub 3 szalotki
1/4 szklanki (35 g) mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki (375 ml) mleka
2 puszki (po 400 g) pomidorów
150 g tartego sera typu cheddar
1/2 pęczka kolendry
sól
pieprz

Makaron ugotuj al dente w dużym garnku z osolonym wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ostatnie 5 minut gotowania dorzuć do garnka z makaronem rozmrożone brukselkę i fasolkę. Odcedź i przelej zimną wodą. Na dużej patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę (lub szalotki). Dopraw solą i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj mąkę i przesmażaj 1-2 minuty, cały czas mieszając. Następnie energicznie mieszając - najlepiej trzepaczką - dodawaj mleko. Sos powinien się zagotować i zgęstnieć. Do sosu dodaj pomidory, dopraw do smaku solą i pieprzem, zdejmij z ognia. Do dużego naczynia do zapiekania przełóż makaron z warzywami, zalej sosem, dodaj połowę startego sera i delikatnie wymieszaj. Posyp wierzch pozostałym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20-25 minut, aż ser się rozpuści i zrumieni, a sos będzie bulgotał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz