środa, 15 października 2014

Kotlet szwajcarski (Cordon Bleu)

Danie pochodzi ze szwajcarii a pierwsze wzmianki w książkach kucharskich pochodzą z lat 40-tych XX wieku. Jest to rozbity plaster schabu zawinięty wokół sera i szynki, obtoczony w panierce z bułki tartej i jajka, a następnie smażony. W poźniejszych latach pojawiła się wersja dania z piersi kurczaka.

Kotlet Cordon bleu

4 x 120 g pokrojonego w plastry schabu lub piersi z kurczaka rozcięte w motylek
4 plastry szynki
4 plastry sera żółtego typu ementaler
2 jajka
mąka i bułka tarta do panierowania
50 ml oliwy
50 g masła do smażenia
cytryna pokrojona w ćwiartki
sól
pieprz

Natnij kotlety wzdłuż, aby powstały skrzydełka motylka (tzn nie rozcinaj do końca). Rozbij tłuczkiem. Jeśli kotlety są za cienkie by rozciąć je na pół, po prostu rozbij bardzo dokładnie tłuczkiem. Na każdy kotlet ułóż po plasterku szynki i żółtego sera. Przykryj drugim skrzydełkiem lub złuż na pół, przyciśnij ręką, aby się zespoiły, dopraw solą i pieprzem. w roztrzepanych jajkach i na koniec w bułce tartej. Na patelni rozpuść masło z olejem. Smaż kotlety z obu stron, aż będą złocistobrązowe. Podawaj z ziemniakami lub frytkami i surówką lub plasterkiem cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz