czwartek, 23 października 2014

Zupa fasolowa

400 g boczku wędzonego
1 kiełbasa śląska lub podobna
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 duża marchew 
1 duża pietruszka 
1/4 selera 
2-3 ziemniaki
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
2-3 liście laurowe
2-3 suszone grzyby
400g białej fasoli w puszce
400g czerwonej fasoli w puszce
majeranek, sól, pieprz do smaku

Boczek i kiełbasę przysmażamy delikatnie z pokrojoną drobno cebulą i czosnkiem, zalewamy wodą. Dodajemy pokrojone w kostke warzywa, grzyby, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotujemy co najmniej 30 min. Następnie dodajemy fasolę z puszki i majeranek i gotujemy dalsze 5 min. Doprawiamy solą i swieżo zmielonym pieprzem do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz