piątek, 30 stycznia 2015

Meksykański gulasz z kurczaka z salsą

2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
1 cebula pokrojona drobno w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę (może być słodka)
1 ząbek czosnku zmiażdżony
1 imbir wielkośći kciuka, starty lub drobno pokrojony
1 łyżeczka łagodnego chilli w proszku
1 łyżeczka startego kminu rzymskiego

1 x 400g puszka pomidorów
1 x 400g puszka czerwonej fasoli
świeża kolendra drobno pokrojona

salsa:
1 łyżeczka oliwy
1 dojrzałe awokado
1 x 80g puszka kukurydzy
świeża kolendra drobno pokrojona
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku

Podsmażyć pokrojone piersi z kurczaka na oliwie z przyprawami, cebulą i czosnkiem. Następnie dodać pomidory i fasolę, gotować ok 10 minut. Na samym końcu dodać świeżą kolendrę.
Międzyczasie przygotowujemy salsę. Obieramy awokado, przekrajamy na pół wzdłuż, wyciągamy pestkę, delikatnie kroimy na kawałki. Przesypujemy do miseczki. Dodajemy oliwę, sól i pieprz, skraplamy sokiem z cytryny by awokado nie ściemniało. Na końcu dodajemy odsączoną kukurydzę i świeżą pokrojoną kolendrę.

Danie można podać np z ryżem, tortillami lub chlebkiem pita, ewentualnie z nachosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz