poniedziałek, 19 stycznia 2015

Zupa ogórkowo-kokosowa (ze świeżych ogórków)

1 puszka mleka kokosowego
1 ogórek zielony

Tajska zielona pasta curry:
imbir wielkości kciuka
1/2 papryczki chilli (zielonej) lub więcej w zależności od upodobań
2 ząbki czosnku
świeża kolendra
2 trawy cytrynowe
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1 łyżka ziaren pieprzu
2 łyżeczki oleju sojowego lub rybnego
3 łyżki oliwy
Wszystkie składniki pasty mielimy w blenderze

cukier, limonka i sól do smaku

Opcjonalnie: 1 marchew, garść zielonego groszku, pierś z kuraczaka, makaron ryżowy lub 1/4 szklanki ryżu

Zupę można przyrządzić na 2 sposoby: w formie kremu, lub z kawałkami mięsa i warzyw

1 sposób:
Wszystkie składniki bez opcjonalnych gotujemy ok 30 min, następnie mielimy blenderem na krem, podajemy na gorąco z kilkoma palsterkami ogórka, ewentualnie z odrobiną osobno ugotowanego ryżu na dnie miseczki
2 sposób:
Drobno pokrojone warzywa (bez ogórków), ryż i pierś z kuraczka wraz z przygotowaną zmieloną zieloną pastą gotujemy w kokosowym mleku ok 20 min. Dodajemy ogórki i gotujemy dalsze 5 min. Doprawiamy cukrem, limonką (ewentualnie cytryna) oraz solą do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz