wtorek, 30 grudnia 2014

Krupnik

porcja rosołowa lub 2-3 udka kurczaka
2 l wody
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
3 marchewki
1 pietruszka
duży plaster selera
1 cebula
3-4 średnie ziemniaki
ok 1/2 szklanki surowej kaszy jęczmiennej lub jaglanej
kilka suszonych grzybów lub mrożonych (ewentualnie garść mrożonki Zupa Grzybowa Hortex)
opcjonalnie: plaster drobno pokrojonej białej kapusty

garść koperku lub natki pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz

Warzywa, grzyby i mięso zalać wodą, posolić i gotować ok 20 min. Wyłowić porcję rosołową, obrać, mięso dorzucić do zupy. Dodać kaszę i gotować dalsze ok 20 min. aż kasza zmięknie. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki lub koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz