czwartek, 19 lutego 2015

Ziemniaki (Pyry) z gzikiem

Ziemniaki z gzikem, a właściwie pyry z gzikiem to postne danie kuchni wielkopolskiej. Pyszne, lekkie, idealne szczególnie wiosną podane z młodymi ziemniakami, z dodatkiem rzodkiewki.

Porcja dla 2-3 osób

8-10 ziemniaki lub ok 700g młodych
1/2 pęczka szczypiorku
250g twarogu, ewentualnie serka ziarnistego lub serka homogenizowanego
300 ml gęstej śmietany
sól, pieprz
opcjonalnie: 1 mała cebulka lub rzodkiewki

Ziemniaki dokładnie wyszorować i wysuszyć., ugotować w mundurkach. W osobnej miseczce rozgnieść twaróg wymieszać z cebulą lub rzodkiewką, szczypiorkiem, śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki jeśli duże naciąć, do połowy i lekko rozdzielić, dodać odrobinę masła. Spożywać natychmiast z przygotowaną wcześniej masą serową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz