niedziela, 16 listopada 2014

Chleb pszenny na drożdżach

3 szklanki mąki pszennej chlebowej (z czego jedna szklanka może być innego rodzaju mąki np mąka orkiszowa)
1 szklanka ciepłej wody (może być z kranu)
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki sypkich drożdży
1 łyżka oleju

Wymieszać składniki drewnianą łyżką, następnie ugniatać przez 10 minut. Odstawić do miski lub formy do chleba na ok 1 h do podwojenia objętości. Przełożyć na blahę, wstawić do nagrzanego piekarnika z naczyniem z wodą do temp. 250 oC. Piec przez ok 10 min (w zależności jakie zrumienie lubimy), a następnie obniżyć temp. do 180oC i piec dalsze 30 -40 minut. Studzić na kratce. Upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk po stukaniu od spodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz