sobota, 29 listopada 2014

Zapiekanka z brokułami i makaronem

Prosty sposób na szybki i zarazem zdrowy obiad

150 g makaronu typu świderki
1 brokuł
śmietana
1,5 szklanki wody
serek pleśniowy topiony np st angur
1 kula mozzarelli

opcjonalnie boczek lub kawałki łososia

Makaron wsypać do żaroodpornego naczynia, dodać pokrojonego na kawałki surowego brokuła, mozarellę i opcjonalnie łososia, na wierzch nałożyć śmietanę, serek topiony, doprawić solą (uwaga - zachować umiar, serek topiony jest już trochę słony, boczek tym bardziej), dolać wody. Opcjonalnie oprószyć kawałkami boczku.

Pieczemy w temperaturze 180 oC pod przykryciem przez 20 min, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy dalsze 20 minut do zrumienienia dania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz