wtorek, 19 listopada 2013

Faszerowany bakłażan

 

Składniki:
1 duży bakłażan
cebula
500 g wieprzowego mięsa mielonego
kartonik przecieru pomidorowego
5 ząbków czosnku
oliwa
sól, pieprz, oregano, ostra papryka, cukier

feeria.blox.pl
  • 2 bakłażany piec połówki 180 oC przez 30 minut?
  • 1 cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory lub 5 małych
  • 500 g mielonej wołowiny
  • oliwa z oliwek
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 125 ml wytrawnego wina
  • kubek esencjonalnego rosołu (dałam domowy + 1 kostka wołowa)
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól, pieprz, oregano do smaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę pod koniec na krótko dodając czosnek. Wrzucić wołowinę i smażyć aż zbrązowieje. Kiedy cały płyn wyparuje a mięso stanie się chrupkie wlać wino i odparować mieszając.
Pomidorki sparzyć wrzątkiem, obrać, rozdrobnić, dodać do sosu wraz z pokrojoną cukinią, listkami bazylii i innymi przyprawami. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
W międzyczasie przepołowić bakłażany, łyżką wydrążyć środki zostawiając skórkę grubości około 4 mm (pestki wyrzucić a pozostały farsz posiekać i dodać do mięsa).
Gdy mięso będzie miękkie zwiększyć ogień odparować resztę płynu, dodać koncentrat i wymieszać by powstał gęsty farsz. Napełnić nim wydrążone bakłażany. Na wierzchu każdego ułoży porwane kawałki mozzarelli.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na 20 -30 minut (wystarczy, że ser się rozpuści a farsz ponownie zagrzeje). Podawać ze świeżymi ziołami i sałatką z rucolli 

rukolę opłukać, osuszyć
pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki
czarne oliwki pokroić w krążki
Sałatkę  polać sosem
sos:
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
kilka listków bazylii


Bakłażana przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ, solimy i odstawiamy na chwilę. Płuczemy i osuszamy.

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku. Podsmażamy chwilę a następnie dodajemy posiekany w kosteczkę wydrążony z bakłażana miąższ. Po 5-7 minutach dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, paprykę ostrą oraz oregano. Dusimy razem by odparować trochę płynu.

Wydrążone bakłażany napełniamy farszem, którego wierzch posypujemy pokruszonym serem feta.

Układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 25 minut.

Wersja 2

BAKŁAŻANY PIECZONE ZE SZPINAKIEM I PECORINO (WŁOCHY)

Składniki (na 2 porcje):


  • 2 bakłażany (każdy o wadze 200-250 g)
  • 150 g szpinaku, posiekanego
  • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 80 g startego pecorino
  • 5 łyżek uprażonych orzeszków piniowych
  • 400 g posiekanych pomidorów (pozbawionych skórki)
  • 2 opakowania sera mozzarella (każdy po 125 g)
  • sól i i pieprz do smaku

Bakłażany kroimy na pół, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni. Odstawiamy je do przestygnięcia. Przy pomocy łyżeczki (używam łyżeczki do melona) wyjmujemy miąższ (uważamy, by nie uszkodzić skórki warzyw). Miąższ siekamy, łączymy ze szpinakiem, pomidorami, pecorino, natkę i orzeszkami. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym farszem wypełniamy połówki bakłażanów, na wierzchu układamy plastry mozzarelli. Bakłażany kropimy oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut lub do momentu, aż będą miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz