czwartek, 28 listopada 2013

Murzynek

Mega prosty, mega smaczny, wychodzi zawsze.

125 g masła
4 łyżki kakao
szklanka drobnego cukru (lub mniej)
szczypta soli
4 duże jajka
szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
opcjonalnie:
2 łyżeczki ekstraktu z wanili
opcjonalnie 100 g zmielonych migdałów
lub 3 łyżki powideł


W garnuszku roztopić masło. Przelać do większego naczynia. Dodać kakao, cukier, sól, proszek do pieczenia, jajka,  na końcu mleko. Wymieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tylko do jej połączenia się z kakaową masą.
Keksówkę o wymiarach dolnych 10 x 20 cm (lub mniejszą) wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze (160)180ºC przez około (60-70 min) 40 - 50 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Polewa czekoladowa (opcjonalnie):

50g czekolady
30g masła

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz