piątek, 29 listopada 2013

Tangine z dynią

połowa dyni piżmowej (butternut sqash)
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
dwie piersi z kuczaka
garść suszonych morel
3 łyżeczki pasty harissa (można mniej)
przecier pomidorowy (polecam z lidla)
creme frache
cynamon
miód
sól

podawać z kaszą kuskus

podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojone piersi kurczaka oraz pastę harissa, dodać pokrojoną w kawałki dynię piżmową i morele, zalać przecierem, dodać miód i sól, ewentualnie odrobinę cukru. Gotować pod przykryciem ok 30 min. aż dynia zmięknie. Dodać creme frache i cynamon, jeszcze chwilkę pogotować. Międzyczasie zalać wodą z solą kuskus (można dodać odrobinę oleju) w proporcjach jednostka kaszy/1,5 wody, odczekać kilka minut aż kasza wsiąknie wodę.

Rozgrzewające pikantne danie ze słodko-słoną nutą anyżu i cynamonu. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz