niedziela, 2 marca 2014

Amerykańskie naleśniki z jagodami

Proste w przygotowaniu, puszyste i smaczne naleśniki. Jagody pięknie rozpływają się w cieście.


1,5 szklanki (250g) mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka drobnego cukru
odrobina soli dla smaku
2 jajka
szkalnka (300ml) mleka
30g roztopionego masła
ok 400 g jagód lub borówek
opcjonalnie ekstrakt lub aromat waniliowy

Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier i sól, dodać jajka. Używając drewnianej łyżki, wymieszać składniki, następnie dodać mleko i na końcu roztopione masło. Dobrze wymieszać a następnie ubić. Do ubitej lekko masy dodać jagód.

Rozgrzać odrobinę oleju na niewielkiej patelni, nałożyć chochlą łyżkę przygotowanej masy. Smażyć na niewielkim ogniu aż wierzch stęgnie, wtedy przerzucić na drugą stronę i smażyć dalej aż ciasto się zrumieni.

Podawać ciepłe, na słodko np. posypane cukrem, polane miodem lub bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz