środa, 5 marca 2014

Barszcz ukraiński

3 buraki ćwikłowe
2 marchewki
1 pietruszka
kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych w cienkie paseczki)
około puszka fasoli 400g (powinna być biała, ewentualnie czerwona)
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
majeranek (do smaku)
ocet (do smaku)
śmietana (dałam 2 łyżki)
wędzony boczek
sól, pieprz, cukier
natka pietruszki (do dekoracji)
3 ziemniaki
1 cebula

Podsmaż w garnku lekko pokrojony w kosteczkę boczek. Następnie wlej około 2-3 litry wody.

Buraki pokrój w paseczki lub kostkę (można zetrzeć na tarce na dużych oczkach), marchew i pietruszkę pokrój na plasterki lub paseczki, ziemniaki w kosteczkę, cebulę posiekać. Warzywa dodaj do garnka razem z grzybami, zielem angielskim, majerankiem i liśćmi laurowymi. Gotujemy zupę na średnim ogniu.

Dodaj do zupy przepłukaną fasolę i gotuj zupę jeszcze przez parę minut. Jeżeli nie chcecie używać fasoli z puszki, świeżą gotuje się następująco: lekko więcej nić pół szklanki białej fasoli Jaś opłukać i zalać wodą. Moczyć przez całą noc. Następnego dnia ugotować do miękkości (w tej samej wodzie, w której fasola się moczyła). Wypłukać i dodać do zupy.
Dopraw zupę solą, cukrem, pieprzem i octem.
Do miseczki dodaj dwie łyżki śmietany. Dodaj do nich 4 łyżki gorącej zupy i wymieszaj. Stopniowo dodawaj miksturę do zupy. Gotuj jeszcze kilka minut. Podawać gorący.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz