wtorek, 4 marca 2014

Chleb graham na drożdżach

Chleb, który można piec również w formie bułek grahamek. Miękki o zwartym miąższu z lekko chrupiącą skórką. Ciekawe urozmaicenie codziennego pieczywa.

3 szklanki brązowej mąki chlebowej (brown bread flour)
1 ciepłej wody (może być z kranu)
łyżka soli
łyżeczka cukru
2 łyżeczki sypkich drożdży
15 ml oleju

Wymieszać składniki drewnianą łyżką, następnie ugniatać przez 10 minut. Odstawić do miski lub formy do chleba na ok 1 h do podwojenia objętości. Przełożyć na blahę, wstawić do nagrzanego piekarnika z naczyniem z wodą do temp. 230 oC. Piec przez ok 8-10 min (w zależności jakie zrumienie lubimy), a następnie obniżyć temp. do 180oC i piec dalsze 30 minut. Studzić na kratce. Upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk po stukaniu od spodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz