niedziela, 9 marca 2014

Zupa ogórkowa

Składniki:
2 litry wody
1 porcja rosołowa z kury
3 duże marchewki, pokrojone w kosteczkę lub plasterki
1 duża pietruszka, pokrojona w kostkę lub plasterki
pół małego selera, pokrojonego w kostkę
mały por, pokrojony w plasterki
łyżka wazowa wody, w której kiszone były ogórki
4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
6 ogórków kiszonych, przetarte na tarce lub drobno pokrojone
pieprz, sól
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
śmietana
koperek


Do garnka z wodą wsadzić porcję rosołową i warzywa (z wyjątkiem ogórków)

Gotuj pod przykryciem do czasu, kiedy warzywa będą miękkie.

Dodaj do zupy ogórki i wazę wody po kiszeniu ogórków.

Gotuj dalsze 10 minut.

Dopraw zupę - jeżeli jest mało kwaśna dodaj więcej wody po kiszeniu ogórków.

Zupę podawaj ze śmietaną. Posyp koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz