sobota, 8 marca 2014

Kapuśniak na wędzonym boczku


2 lub 3 litry wody
Pół kg kiszonej kapusty (ok pół litrowego słoika)
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
pół małego selera
200 g wędzonego boczku lub bekonu
pół łyżeczki kminku
pół łyżeczki majeranku
4 średnie ziemniaki
3 ziarenka ziela angielskiego (jeśli gotujemy na kostkach bulionowych)
2 liście laurowe (jeśli gotujemy na kostkach bulionowych)
sól i pieprz do smaku
3 łyżki przecieru pomidorowego 
kilka suszonych grzybów dla smaku

Lubię gdy kapuśniak jest dość kwaśny i wyrazisty w smaku, więc nie opłukuję kapusty, szczególnie, że dodatek ziemniaków delikatnie łagodzi smak.

Podsmażam lekko boczek pokrojony w drobną kostkę, zalewam wodą i dodaję pokrojone warzywa i pokrojoną kapustę (tak by nie było długich nitek) oraz przyprawy: liście laurowe, kminek, majeranek, ziele angielskie, ziarnka pieprzu

Zupę gotujemy pod częściowym przykryciem i na wolnym ogniu ok 1/2 godziny.

Dodajemy do zupy przecier pomidorowy.

Kiedy zupa będzie już gotowa można ją doprawić pieprzem i solą. Należy jednak uważać by nie przesolić bo boczek często już sam w sobie jest słony.
Gorący kapuśniak jest przepyszny i bardzo pomaga przy stanach przeziębieniowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz