piątek, 10 sierpnia 2012

Bułgarski cukiniowy placek


Składniki:
4 średnie cukinie
250 g pokruszonej fety,
3 jajka,
5 łyżek kaszy manny,
dużo zielonego (natka pietruszki, koperek),
2 ząbki czosnku wycisnięte,
pieprz
Sos czosnkowy: jogurt naturalny, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce, starannie odcisnąć z wody. Wymieszać z resztą składników. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie była grubsza niż 3 cm. Piekarnik nagrzać do 180 st C i piec zapiekankę przez około 40 minut. do chwili, aż się zarumieni wierzch. Podawać na ciepło lub zimno najlepiej z sosami np. jogurtowo-czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz