piątek, 10 sierpnia 2012

Gazpacho


Oto tradycyjny hiszpański chłodnik, idealny na lato. Możesz serwować go w głębokich talerzach jako danie obiadowe (z podanej ilości składników otrzymasz 4 solidne porcje) albo w szklaneczkach jako tapas. Pamiętaj, że gazpacho podaje się mocno schłodzone. Można przygotować je dzień wcześniej, przykryć i wstawić do lodówki.
Czas przygotowania: 25 minut + chłodzenie
Czas smażenia wędliny: parę minut
(na 4-6 porcji)


Składniki:
  • 800 g dojrzałych pomidorów
  • 1 żółta papryka
  • 1 duży ogórek
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g migdałów bez łupin
  • 2 kromki lekko czerstwego białego chleba bez skórki
  • 1/2 l sokupomidorowego
  • oliwa extra virgin
  • 1 łyżka octu z sherry
  • kilka cieniutkich plastrów szynki serrano lub pata negra
  • sól morska, pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz