poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Chłodnik ze szpinaku

szpinak (pokroić na drobno, jeśli mrożony rozmrozić)
zsiadłe mleko, ewentualnie kefir lub jogurt
ugotowane jajko

sól, pieprz, odrobina tabsco lub chilii dla podkręcenia smaku

Przygotowany szpinak łączymy ze zsiadłym mlekiem, miksujemy dokładnie blenderem podobnie jak koktail do uzyskania konsystencji kremu, dodajemy sól i pieprz do smaku, można pozostawić w lodówce na jakiś czas by masa była jeszcze chłodniejsza

Przelewamy do miseczek lub szerokich szklanek

Dekorujemy połówkami jajka i odrobiną tabasco lub innej pikantnej czerwonej pasty z papryczek

Idealne danie na upalny dzień! Bardzo pożywne i zdrowe, może też pełnić rolę przystawki do dania głównego.

Można także podawać z grzankami na podstawku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz