piątek, 10 sierpnia 2012

Chorizo z krewetkami


Składniki:
  • 450 g kiełbasy chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g dużych obranych krewetek (najlepiej świeżych)
  • 1 cytryna
  • sól morska, pieprz
  • 1 mały pęczek natki


Sposób przygotowania:
Chorizo pokrój ukośnie na plasterki o grubości 1 cm i wrzuć na rozgrzaną dużą patelnię do grillowania. Kiedy wytopiony z kiełbasy tłuszcz rozpłynie się na patelni, dodaj obrany i pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek. Gdy czosnek zacznie się rumienić, wrzuć krewetki i smaż je przez kilka minut, aż się przyrumienią. Polej sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, przypraw solą morską oraz pieprzem i posyp listkami natki. Możesz postawić patelnię bezpośrednio na stole, żeby biesiadnicy sami się częstowali, albo przełożyć potrawę na duży talerz. Podawaj z drugą połówką cytryny i kromkami pieczywa, którymi będzie można zebrać pyszny sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz