piątek, 19 grudnia 2014

Barszcz czerwony (wigilijny)

1 włoszczyzna (np na warzywa na sałatkę jarzynową )
6 buraków (jeśli gotowane to 8)
2-3 suszone grzyby
500 ml kwas buraczany lub kilka łyżek octu lub soku z cytryny
10 ziaren czarnego pieprzu
5 ziarna ziela angielskiego
1 jabłko
2 liście laurowe
1,5 lub 2 l wody

Przygotować bulion warzywny, jeśli planujemy zrobić również sałatkę jarzynową, warzywa wyłowić

Następnie wrzucić suszone grzyby,przyprawy, oraz buraki obrane i starte na grubych oczkach lub pokrojone na kawałki (można potem wykorzystać do sałatki), gotować ok 30 min.

Dodać kilka łyżek octu lub kwas buraczany w proporcjach 3/4 wywaru i 1/4 zakwasu, podgrzewać, jednak nie pozwolić zagotować bo barszcz straci kolor!

Doprawić solą, cukrem i pieprzem

Odstawić na co najmniej kilka godzin, a najlepiej przygotować dzień wcześniej by zupa nabrała smaku :)

W dniu Wigilii warzywa wyłowić (część można wcześniej, jeśli potrzebujemy do sałatki)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz