środa, 24 grudnia 2014

Seromakowiec

Przepis na kwadratową formę o boku 22 cm

Składniki na kruchy spód:
1 szklanka mąki pszennej
50 g masła
1/4 szklanki cukru
1 jajko
3 łyżeczki gęstej śmietany
1 łyzeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki umieścić na stolnicy, szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie rękoma oprószonymi mąką wyłożyć do formy. Ponakłuwać, podpiec w temperaturze 180ºC przez 10-15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić

Masa makowa:
500g gotowej masy makowej
mrożonych wiśnie lub żurawina

Składniki na masę serową:

300g serka philadelpihia
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
50 g masła
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać po łyżce ser, dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę.

Białka ubić na sztywną pianę i na koniec delikatnie wmieszać do masy serowej.


Wykonanie

Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć masę makową, wyrównać.Posypać mrożonymi owocami. Następnie wyłożyć masę serową.

Piec przez około 60 minut w temperaturze 160ºC (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały).


Wystudzić przy otwartym piekarniku, schłodzić przez kilka godzin w lodówce a najlepiej przez całą noc.

Polać polewą czekoladową, lukrem, posypać orzeszkami - dowolnie.

Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz