Sałatka makaronowa z mozzarellą
Składniki:
450 g makaronu fusilli (świderki)
1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
2 kule mozzarelli (ok. 250 g)
400 g pomidorków koktajlowych
4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
8 łyżek oliwy z oliwek
sok z cytryny (2 łyżki)
sól, czarny pieprz, do smaku
450 g makaronu fusilli (świderki)
1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
2 kule mozzarelli (ok. 250 g)
400 g pomidorków koktajlowych
4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
8 łyżek oliwy z oliwek
sok z cytryny (2 łyżki)
sól, czarny pieprz, do smaku
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zahartuj zimną wodą i odstaw do odcieknięcia. Skrop 2 łyżkami oliwy, by kluski się nie posklejały. Oliwki odcedź na sitku. Pomidorki umyj, osusz i poprzekrawaj na połówki. Mozzarellę pokrój w 1 cm kostkę. Pozostałą oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Do miski przełóż makaron, dodaj oliwki, mozzarellę, pomidorki i pietruszkę, polej sosem i dokładnie wymieszaj.
RADA: sałatka będzie wyglądać ciekawiej, jeśli wykorzystasz kolorowy makaron.
Z pieczarkami
- 00 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 puszka kukurydzy
- 100 g żółtego sera pokrojonego w kostkę
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sałatka z pieczarkami - sposób przygotowania
Pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki. Cebule pokrój w drobną kostkę, przesmaż na maśle razem z pieczarkami. Jajka obierz i pokrój w kostkę. Odsącz kukurydzę, posiekaj zieloną pietruszkę. Połącz wszystkie składniki sałatki, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.Sałatka z ryżem, jabłkiem i orzechami
Składniki:
250 g ryżu basmati
1 duże lub 2 mniejsze jabłka ligol (lub inne, twarde i słodkie)
4 łodygi selera naciowego
75 g soczystych rodzynek
100 g orzechów włoskich, łuskanych
6 łyżek majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
sok z cytryny.
sól, pieprz, do smaku
skórka otarta z pomarańczy lub cytryny, do dekoracji
250 g ryżu basmati
1 duże lub 2 mniejsze jabłka ligol (lub inne, twarde i słodkie)
4 łodygi selera naciowego
75 g soczystych rodzynek
100 g orzechów włoskich, łuskanych
6 łyżek majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
sok z cytryny.
sól, pieprz, do smaku
skórka otarta z pomarańczy lub cytryny, do dekoracji
Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, odstaw do wystudzenia. Rodzynki sparz wrzątkiem i odstaw do odcieknięcia. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w 1 cm kostkę. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Orzechy pokrój na połówki. Selera pokrój w plasterki.
Przełóż ryż do miski, spulchnij widelcem. Dodaj selera naciowego, jabłka, orzechy, rodzynki i wymieszaj. Dodaj majonez wymieszany ze śmietana i przyprawami i wymieszaj.
Przełóż ryż do miski, spulchnij widelcem. Dodaj selera naciowego, jabłka, orzechy, rodzynki i wymieszaj. Dodaj majonez wymieszany ze śmietana i przyprawami i wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz