1. • DELIKATNY PAPRYKARZ od 11. miesiąca
ćwierć strąka czerwonej papryki ćwierć cukrowej cebuli mały kawałek piersi kurczaka (wielkości 1-2 stołowych łyżek) pół łyżeczki oliwy z oliwek kapka soku z cytryny szczypta bazylii
Umyte i obrane: paprykę, cebulę i mięso ugotuj na parze, a po ostudzeniu zmiksuj w blenderze, dodając oliwę, sok z cytryny i szczyptę bazylii, ew. nieco przegotowanej wody. Jeśli pasta będzie za rzadka, zagęść ją kleikiem ryżowym. "Paprykarzem" smaruj cienkie kromki grahamki i krój na małe kawałki.
2 BUŁKA Z PASTĄ MIĘSNĄ
od 10. miesiąca
pół ugotowanej na parze piersi kurczaka kawałek ugotowanego na parze selera łyżeczka oleju rzepakowego bezerukowego łyżka posiekanej natki odrobina czosnku mała grahamka
Kurczaka i seler pokrój i zmiksuj z pozostałymi składnikami, dolewając nieco przegotowanej wody. Pastą posmaruj kromki grahamki, pokrój je na małe kawałki i pozwól dziecku jeść samodzielnie.
3 HUMMUS - PASTA Z CIECIORKI
4 PASTA Z AWOKADO
5 PASTA JAJECZNA
6 SER TWAROZEK JOGURT PO 11 M-CU
7 PASTA Z AWOKADO, JAJKA I KETCHUPU
drugie śniadanie
1. KISIEL MLECZNY Z OWOCAMI od 7. miesiąca
5 miarek mleka modyfikowanego
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
garść malin (mogą być mrożone)
ćwiartka jabłka
Maliny opłucz, odstaw, aż się rozmrożą, przetrzyj przez sito, zmieszaj z jabłkiem utartym na tarce o małych otworach.
Odmierz 150 ml niegazowanej wody mineralnej. 90 ml odlej do garnuszka i zagotuj. Pozostałą część podziel na dwie części: w jednej rozprowadź mąkę ziemniaczaną, w drugiej - mleczny proszek. Do wrzącej wody dodaj roztwór mąki i gotuj chwilę na małym ogniu, dokładnie mieszając. Przestudź kisiel i do lekko ciepłego dodaj rozmieszane mleko. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Przełóż do miseczki, polej owocowym przecierem.
2 MARCHEWKOWY KREM
od 5. miesiąca
nieduża marchewka z uprawy ekologicznej kleik kukurydziany
odrobina oliwy
Marchewkę wyszoruj, obierz, ugotuj na parze, pokrój na kawałki i zmiksuj, dodając nieco przegotowanej wody. Przygotuj porcję kleiku kukurydzianego według przepisu na opakowaniu (użyj ciepłej wody). Kleik zmieszaj z marchewkowym purée, dodaj odrobinę oliwy z oliwek
3 Krem z cukinii
(po 10. miesiącu)
pół niewielkiej cukinii
łyżka posiekanej cebuli
mleko modyfikowane wymieszane z połową szklanki wody
łyżeczka oliwy z oliwek
pół łyżeczki drobno posiekanych listków świeżej mięty lub bazylii
Cukinię umyj, osusz, pokrój w drobne kawałki.
Cebulę podsmażaj przez 4 minuty na oliwie, dodaj cukinię, smaż kolejne 4 min.
Zalej połową szklanki wrzątku. Gotuj przez 20 min.
obiad
• ŁOSOSIOWA ZAPIEKANKA od 8. miesiąca
ziemniak pół niewielkiego dzwonka łososia różyczka brokułu łyżka siekanego koperku surowe żółtko
2 łyżki mleka olej rzepakowy
Obrany ziemniak pokrój na cienkie płatki; brokuł posiekaj; łososia obierz ze skóry i ości i także posiekaj.
Małe naczynie żaroodporne (10 cm średnicy) posmaruj olejem. Ułóż warstwę ziemniaczanych płatków, warstwę łososia, znów płatki ziemniaka, brokuł - aż skończą się składniki. Żółtko wymieszaj z mlekiem i koperkiem, zalej zawartość naczynia. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową, zapiekaj w 170°C przez 30 minut
2 HALIBUT W PORACH Z RYŻEM
od 9. miesiąca
kawałek (ok. 10 cm) białej części pora
paseczek czerwonej papryki czubata łyżka brązowego ryżu nieduży kawałek halibuta (wielkości 2 łyżek) odrobina oliwy
Por i paprykę umyj, oczyść. Por pokrój w cienkie talarki, paprykę w wiórki. Rybę opłucz, obierz z ości i ugotuj na parze. Ryż wypłucz, wsyp do rondelka, zalej kilkoma łyżkami wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Wsyp pokrojone warzywa (jeśli trzeba, dolej nieco wody), przykryj i gotuj 15 minut. Rybę rozgnieć widelcem, sprawdź, czy nie ma ości, i dodaj do ryżu i warzyw, dolej kapkę oliwy, wymieszaj.
3 FASOLKA PO BRETONSKU
puszka fasoli
cebula
papryka
marchewka
schab
bazylia
podgotować cebule, marchewkę, paprykę i schab, jak zmiękną zalać fasolką, doprawić bazylią
4 potrawka z kurczaka w cieciorce
noga kurczaka, cebula, marchewka, papryka - gotowac razem przez 40 min
dodać pomidory i cieciorkę w puszce, gotować kilka minut, doprawić curry i garam masala
4 WARZYWA Z KURCZAKIEM
2 plastry cukinii
1/8 strąka czerwonej
papryki pomidor
pół cebulki dymki lub szalotki
szczypta siekanego
koperku
kawałek piersi kurczaka (o wadze 40 g)
dwie łyżeczki oliwy
zioła prowansalskie
Pomidora sparz, obierz ze skórki, obierz cukinię i cebulkę, paprykę oczyść z pestek, odetnij końcówki fasolki. Pokrój warzywa na małe kawałki.
W rondelku rozgrzej łyżeczkę oliwy. Wrzucaj kolejno: cebulę, paprykę, fasolkę, cukinię, pomidora. Podlej wodą, duś do miękkości, mieszając.
Mięso umyj, pokrój na drobne kawałeczki, lekko podsmaż na drugiej łyżeczce oliwy, zalej warzywnym gulaszem. Duś jeszcze parę minut.
Przed podaniem dodaj zioła prowansalskie, zamieszaj i oprósz koperkiem. (2 porcje)
5 Kurczak z ryżem
Składniki:
- 100 g ryżu,
- małe skrzydełko z kurczaka,
- średnia marchewka,
- pół jabłka,
- woda.
6 Papka brokułowa z rybą
Składniki:
- kilka małych różyczek brokułu,
- łyżeczka oliwy z oliwek (może być kawałeczek dobrej jakości masła),
- 100 g ugotowanej ryby (może być dorsz, pstrąg lub łosoś).
podwieczorek
KUSKUS Z WARZYWAMI od 10. miesiąca
pół filiżanki suchego kuskusu
pół marchewki
łyżeczka ziaren sezamu
Obraną marchewkę i groszek ugotuj na parze. Marchewkę rozgnieć widelcem. Sezam podgrzej na suchej teflonowej lub ceramicznej patelni, mieszając. Kuskus zalej wrzątkiem, tak by woda sięgała centymetr ponad kaszę. Pozostaw na 5 minut. Miękki kuskus zmieszaj z warzywami i prażonym sezamem.
Możesz podać z sokiem przecierowym.
2 KOKTAJL OWOCOWY Z BISZKOPTAMI
od 10. miesiąca
150 ml mleka modyfikowanego pół banana kilka mrożonych wiśni 2-3 domowe biszkopty lub herbatniki dla niemowląt
Wiśnie obmyj, pozostaw do rozmrożenia. Banana umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój na talarki (odrzucając końcówkę). Zmiksuj owoce z mlekiem. Biszkopty pokrusz na drobne kawałki, wsyp do koktajlu i zamieszaj.
RYZ Z MALINAMI
RYZ Z JABLKIEM I CYNAMONEM
kolacja
• LENIWE NA DOBRANOC od 11. miesiąca
30 dag twardego, świeżego, białego sera jajo pół szklanki mąki nieco masła
Ser przepuść przez maszynkę lub przetrzyj przez metalowe sito. Dodaj żółtko i - po trochu - mąkę, na koniec pianę ubitą z białka. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Formuj z niego cienkie wałki i nożem krój na małe kluseczki. Wrzucaj partiami na osolony wrzątek, a gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2 minuty na małym ogniu i wyjmij łyżką cedzakową. Dla dziecka wystarczy kilka kluseczek. Muśnij je strużynką masła. Możesz je też ozdobić owocami: przecierem morelowym lub jagodowym, plasterkami bananów. Może na jagodowym niebie kluseczki będą gwiazdami, a banan - księżycem?
2
WARZYWNA LEGUMINA
od 9. miesiąca
pół pokrojonego na kwałki ziemniaka 2 różyczki kalafiora 2 łyżki mrożonej kukurydzy łyżeczka siekanego koperku szczypta ziół prowansalskich żółtko jaja łyżeczka kaszy manny filiżanka mleka
Ziemniaka, kalafiora i kukurydzę ugotuj na parze. Mannę zagotuj z mlekiem, mieszając. Zalej nią warzywa i zmiksuj. Do papki dodaj żółtko, zioła i koperek, wymieszaj. Przełóż do małego naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i zapiekaj ok. 15 minut w 180°C
Przykładowy jadłospis dla dwulatka
I ŚNIADANIE
– Płatki owsiane na mleku z jabłkiem:
– mleko modyfikowane (220 ml – niepełna szklanka)
– drobne płatki owsiane (20g – 2 łyżki)
– jabłko gotowane bez cukru (50g - ½ małego)
II ŚNIADANIE
Mix owocowy z jogurtem:
– banan pokrojony w plasterki (100g – mała sztuka)
– jogurt naturalny (12g – łyżka)
OBIAD – ZUPA
Krupnik jarzynowy z drobną kaszą jęczmienną perłową
– zupa krupnik (220 ml – niepełna szklanka)
– oliwa z oliwek (5g – łyżeczka)
– natka pietruszki (2 g – ½ łyżeczki)
OBIAD – II DANIE
Pulpet cielęcy z koperkiem, ziemniaki purée, gotowana marchewka z zielonym groszkiem, kompot
– pulpet cielęcy (do 30-35 g – wielkość dużego orzecha włoskiego)
– ziemniaki (50g – mała sztuka) + koperek (5g – łyżeczka)
– marchewka z groszkiem (50g – 2 łyżki) + masło (3g – ½ łyżeczki)
– kompot z malin (220 ml – niepełna szklanka) lub woda
PODWIECZOREK
Kisiel mleczny z biszkoptem
– kisiel (150 ml – ¾ szklanki)
– biszkopt (5g – sztuka)
– wanilia – do smaku
KOLACJA
Kaszka wielozbożowa na mleku z rodzynkami
– mleko modyfikowane (220 ml – niepełna szklanka)
– kaszka wielozbożowa (25g – 3 łyżki)
– rodzynki namoczone i rozdrobnione (10g – 1-2 łyżeczki)
Przykładowe menu dla trzylatka
I ŚNIADANIE
– Naleśnik z białym serem i truskawkami z polewą jogurtową, kakao naturalne z mlekiem
– naleśnik (50 g – mała sztuka)
– twarożek (20 g – łyżka)
– truskawki (20 g – 2 sztuki)
– jogurt naturalny (12 g – łyżka)
– cukier waniliowy – do smaku
– mleko 2% tłuszczu (220 ml niepełna szklanka)
– kakao naturalne (5 g – łyżeczka)
– cukier (5g płaska łyżeczka)
II ŚNIADANIE
Sok warzywno-owocowy (własny wyrób)
– sok marchwiowy (120 g – pół szklanki)
– sok z wyciśniętej pomarańczy (30 g 2-3 łyżki)
OBIAD – ZUPA
Zupa cytrynowa z ryżem, śmietaną i koperkiem
– rosół (220ml – niepełna szklanka)
– ryż (35 g –2 łyżki po ugotowaniu)
– sok ze świeżej cytryny (12 g – łyżka)
– marchewka gotowana z zupy (25 g –1-2 łyżki pokrojona w plasterki)
– śmietana 18% (10g – 2 łyżeczki)
– koperek (1/2 łyżeczki)
OBIAD – II DANIE
Pierożki z mięsem, surówka z marchwi, kompot
– pierożki (80 g – 2-3 sztuki)
– marchew (20 g – łyżka)
– oliwa z oliwek (3 g – niecała łyżeczka)
– sok ze świeżej cytryny – kilka kropel aż do uzyskania kwaśnego smaku
– kompot z malin (220ml – niepełna szklanka) lub woda
PODWIECZOREK
Lody z polewą ze świeżych jagód
– lody waniliowe (30 g – łyżka)
– polewa jagodowa (20 g – pełna łyżka)
– woda źródlana lub naturalna woda mineralna (250 ml – 1 szklanka)
KOLACJA
Musli domowe z owocami suszonymi na mleku modyfikowanym
– mleko modyfikowane (220 ml – niepełna szklanka)
– musli (20g – 2 łyżki)
– owoce suszone namoczone i pokrojone (10g – 1-2 łyżeczki)
PoniedziałekNastępny dzień
Śniadanie
1 łyżeczka kawy zbożowej,
220 ml mleka modyfikowanego,
1 łyzeczka cukru,
1 kromka pieczywa żytniego (20g),
1 łyzeczka masła (5g),
1 jajko na twardo,
1 łyżeczka majonezu (5g),
II śniadanie
1 Jogurt naturalny (200g),
2 łyżki kleiku kukurydzianego (20g),
1 łyżka nasion słonecznika (10g),
Obiad - I danie
Barszcz ukraiński na bazie zupy ugotowanej dla całej rodziny
składniki:
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 kawałek selera,
1 kawałek pora,
3 małe buraki,
1 liść kapusty pekińskiej,
garstka fasolki szparagowej,
koncentrat pomidorowy (do smaku),
liść laurowy i ziele angielskie,
ząbek czosnku,
1 łyżka jogurtu naturalnego (1 łyżka),
1 mały ziemniak,
1 łyżeczka koperku (5g),
wykonanie:
W 2 szklankach wody ugotować drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por, fasolkę, posiekaną kapustę, buraki z liściem laurowym i zielem angielskim. Doprawić koncentratem, koperkiem i czosnkiem. Osobno ugotować ziemniaka.
Porcja zupy dla dziecka to niepełna szklanka (220g) z jogurtem, ugotowanym ziemniakiem.
Obiad - II danie
Makaron ze szpinakiem i suszonym pomidorem
3 łyżki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego (50g),
kilka liści świeżego szpinaku,
1 suszony pomidor,
1 łyżeczka oliwy (5g),
1 łyżeczka śmietany 10-12% (5g),
czosnek do smaku
Podwieczorek
1 Jabłko (200g)
Kolacja
Kanapka z pastą z tuńczyka
1/2 kromki pumpernikla (25g),
masło (3g),
składniki na pastę (wystarczy wymieszać):
1 łyżka tuńczyka w sosie własnym,
1 łyżka półtłustego twarożku,
1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
szczypiorek,
plasterki papryki,
Do picia przez cały dzień: woda
WtorekNastępny dzień
Śniadanie
Płatki ryżowe na mleku z suszoną morelą
220 ml mleka modyfikowanego,
2 łyżki płatków ryżowych ekspresowych (25g),
2 łyżki posiekanych drobno suszonych moreli
II śniadanie
1 kawałek soczystego melona (ok. 120g),
1 pełna łyżka jogurtu naturalnego (20g),
Obiad - I danie
Zupa krem z papryki na bazie zupy ugotowanej dla całej rodziny
składniki:
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 kawałek selera,
1 kawałek pora,
1 czerwona papryka,
3 małe ziemniaki,
1 liść laurowy i ziele angielskie,
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g),
natka z pietruszki,
wykonanie:
w 2 szklankach wody ugotować drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por, paprykę i ziemniaki z liściem laurowym i zielem angielskim. Z papryki obrać skórkę. Zupę przetrzeć.
Porcja zupy dla dziecka to niepełna szklanka (220g) z oliwą, ugotowanym ziemniakiem przetartym w porcji zupy, posypana natką.
Obiad - II danie
Naleśniki z twarożkiem i owocami - danie dla całej rodziny
Przepis na naleśniki:
do szklanki mleka 2% wbić jajko - wymieszać, dodać szczyptę soli i mieszając cały czas dodawać mąkę do uzyskania konsystencji śmietany. Smażyć cienkie naleśniki na mocno rozgrzanej patelni cieniutko posmarowanej tłuszczem.
Nadzienie twarożowo-malinowe:
1 kostka półtłustego twarogu,
1-3 łyżki jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki świeżych lub mrożonych malin,
cukier do smaku.
Porcja dla dziecka: 1 naleśnik (ok 15-20cm średnicy z 2 łyżkami nadzienia) polany łyżką śmietany
18%.
Podwieczorek
Sałatka z polędwicą i kukurydzą
2 plasterki polędwicy sopockiej,
2 łyżki kukurydzy konserwowej,
2-3 małe rzodkiewki,
1 łyżeczka szczypiorku,
sos:
1 pełna łyżka jogurtu naturalnego (20g),
1 łyżeczka majonezu (5g),
Kolacja
Kakao:
220 ml mleka krowiego 2%,
1 łyżeczka naturalnego kakao,
1 łyżeczka cukru,
kanapka z jajkiem:
1/2 grahamki (25g),
masło (5g),
1/2 jajka na twardo,
1 ogórek kiszony,
1 plasterek pomidora,
Do picia przez cały dzień: woda
ŚrodaNastępny dzień
Śniadanie
Kakao:
1 szklanka mleka krowiego 2% (220ml),
1 łyżeczka naturalnego kakao,
1 łyżeczka cukru,
kanapka z pastą z wędzonej makreli:
1 kromka pieczywa graham (30g),
1 łyżeczka masła (5g),
1 łyżeczka wędzonej makreli (10g),
1 łyżeczka półtłustego twarożku (10g),
szczypiorek,
plasterki papryki
II śniadanie
1 jogurt naturalny (120g),
1 herbatnik
Obiad - I danie
Zupa z owoców leśnych z makaronem na bazie zupy ugotowanej dla całej rodziny
składniki:
2 szklanki wody,
1 paczka mrożonych owoców leśnych,
cukier - do smaku,
cynamon,
2 goździki,
1 łyżka śmietany 18% (15g),
2 łyżki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego (50g),
wykonanie:
w wodzie gotować owoce do miękkości po czym przetrzeć i doprawić.
Porcja dla dziecka to 220 ml zupy z makaronem i zabielona śmietaną.
Obiad - II danie
Kotlet jajeczny z ziemniaczkami i sałatka wiosenna
składniki:
1/2 jajka ugotowanego na twardo
1/2 surowego jajka,
1 kawałeczek cebuli,
1/2 łyżeczki bułki tartej,
gałka muszkatołowa i pieprz,
1 łyżeczka natki pietruszki,
olej rzepakowy,
1 ziemniak (średnia sztuka-75g),
wykonanie:
ugotowane jajko rozdrobnić/rozgnieść, cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Do ugotowanego jajka dodać surowe jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i przyprawy. Wyrobić na gładką masę. Usmażyć na łyżeczce oleju rzepakowego.
składniki na surówkę:
2 małe rzodkiewki,
2 plasterki ogórka świeżego,
1 łyżeczka szczypiorku,
1 łyżka śmietany 18%,
Podwieczorek
1 kromka kajzerki (20g),
masło (5g),
1 łyżka sera białego półtłustego (20g),
1 plaster świeżego ananasa
Kolacja
220 ml mleka modyfikowaneego,
2 łyżki płatków żytnich (20g),
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich lub laskowych (10g),
Do picia przez cały dzień: woda
CzwartekNastępny dzień
Śniadanie
Kawa zbożowa:
220 ml mleka krowiego 2%,
1 łyżeczka kawy zbożowej,
1 łyżeczka cukru,
kanapka z indykiem i ananasem:
1 kromka pieczywa razowego (25g),
1 plaster pieczonego indyka (10g),
1/4 liścia sałaty lodowej,
1 cienki krążek świeżego ananasa
II śniadanie
Kanapka z masłem czekoladowym:
1 kromka pieczywa razowego (25g),
1 łyżeczka masła czekoladowego,
1 jogurt naturalny (120g)
Obiad - I danie
Zupa meksykańska z ryżem na bazie zupy ugotowanej dla całej rodziny
składniki:
2 szklanki bulionu warzywnego,
1 kawałek cukinii,
1 papryka,
1/2 szklanki sosu pomidorowego,
1 cebulka,
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g),
1 łyżka czerwonej fasolki konserwowej (20g),
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki,
2 łyżki ugotowanego ryżu (40g)
wykonanie:
na oliwie zeszklić posiekaną cebulkę, dodać cukinię oraz paprykę i udusić, dodać sos i doprawić czosnkiem.
Porcja dla dziecka to 220ml zupy z fasolką zagotowaną w zupie, oliwą, ryżem i natką. Woda
Obiad - II danie
Łosoś z twarożkiem, ziemniakami i mizerią
składniki:
30-35 g łososia,
1 łyżeczka twarożku kanapkowego,
koperek,
1 mały ziemniak (50g),
wykonanie: łososia posmarować serkiem, zawinąć w folię aluminiową i upiec
mizeria:
2 łyżki startego świeżego ogórka,
1 łyżeczka jogurtu naturalnego (5g),
koperek
Podwieczorek
Grahamka z pastą orzechowo-warzywną
1 grahamka (25g),
pasta:
1 łyżka startych na drobnej tarce warzyw (marchewka, pietruszka, papryka, seler),
1 łyżeczka zmiażdżonych na gładką masę orzechów włoskich,
1 łyżeczka masła (5g),
Kolacja
Owsianka z owocami
220 ml mleka modyfikowanego,
2 łyżki płatków owsianych (20g),
1/3 gruszki,
1/3 jabłka
Do picia przez cały dzień: woda
PiątekNastępny dzień
Śniadanie
Racuch drożdżowy dla całej rodziny
składniki:
3 szklanki mąki,
1,5 szklanki ciepłej wody,
25g drożdży,
3 łyżki cukru,
2 łyżki oleju,
3 łyżki serka homogenizowanego (30g),
1/2 banana
wykonanie:
mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z solą. Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie. Zrobić zagłębienie w mące, wsypać cukier, wlać olej, a następnie powoli dodawać zaczyn, mieszając dużą, drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Rozgrzać olej na patelni. Nakładać łyżką porcję ciasta i smażyć z obydwu stron do zarumienienia (ok. 2 minuty każdą stronę). Racuchy dobrze odsączyć na serwetce/ręczniku papierowym. Podawać z serkiem homogenizowanym.
Porcja dla dziecka: 1 racuch drożdżowy (50g), 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego (30g), 1/2 banana,
220 ml mleka 2%
II śniadanie
Średnia marchewka,
1/2 pomarańczy
Obiad - I danie
Krem z brokułów z kaszą manną na bazie zupy ugotowanej dla całej rodziny
składniki:
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 kawałek selera,
1 kawałek pora,
1/2 brokuła,
liść laurowy i ziele angielskie,
2 łyzki śmietany 18%,
2 łyżki kaszki manny (20g),
wykonanie:
w 2 szklankach wody ugotować drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por i brokuła z liściem laurowym i zielem angielskim. Osobno ugotować kaszę.
Porcja zupy dla dziecka to niepełna szklanka (220g) ze śmietaną i kaszą manną.
Obiad - II danie
Spaghetti z mięsem mielonym
składniki:
30-35g mięsa mielonego z indyka,
1/3 cebulki,
1/2 ząbka czosnku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego (10g),
olej rzepakowy (5g),
3 łyżki makaronu pełnoziarnistego (40g),
bazylia świeża lub suszona,
wykonanie:
zeszklić posiekaną cebulkę na oleju, dodać mięso i usmażyć, dodać koncentrat, doprawić czosnkiem i bazylią, wymieszać z ugotowanym makaronem.
Podwieczorek
Budyń z sokiem owocowym
1 filiżanka budyniu waniliowego,
1 łyżka skoncentrowanego naturalnego soku owocowego np. porzeczkowego
Kolacja
220 ml mleka modyfikowanego,
2 łyżki płatków śniadaniowych wielozbożowych,
1 łyżka suszonej żurawiny (10g)
Do picia przez cały dzień: woda
SobotaNastępny dzień
Śniadanie
Koktajl bananowy z płatkami zbożowymi
220 ml kefiru,
1 banan,
3 łyżki płatków zbożowych wieloziarnistych (10g)
II śniadanie
Kisiel z owocami i płatkami owsianymi
mała miseczka kisielu o dowolnym smaku (150g),
5 mrożonych wiśni i 2 łyżki namoczonych w ciepłej wodzie płatków owsianych - zatopić w kisielu,
1 łyżka jogurtu naturalnego (20g) - do polania
Obiad - I danie
Zupa koperkowa na bazie zupy przygotowanej dla całej rodziny
składniki:
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 kawałek selera,
1 kawałek pora,
3 małe ziemniaki,
1/2 pęczka koperku,
liść laurowy i ziele angielskie,
1 pełna łyżka jogurtu naturalnego (20g),
wykonanie:
w 2 szklankach wody ugotować drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por i ziemniaki z liściem laurowym i zielem angielskim. Do gotowej zupy dodać posiekany koperek i zagotować.
Porcja zupy dla dziecka to niepełna szklanka (220g) z jogurtem. Woda
Obiad - II danie
Kotlety rybno-marchwiowe z kaszą jęczmienną i kiszoną kapustą
składniki na pulpety:
filety z dorsza lub mintaja (35g),
1 łyżka startej marchwi,
1 łyżeczka koperku,
1 kawałek cebulki,
1 jajko przepiórcze,
1 łyżeczka bułki tartej,
1 łyzeczka oleju rzepakowego (5g),
2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej (40g),
1 łyżka kiszonej kapusty,
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g),
wykonanie:
mięso ryby siekamy lub mielimy i mieszamy z pozostałymi składnikami na pulpety, dokładnie wyrabiamy i formujemy pulpety, smażymy na oleju rzepakowym. Podajemy z ugotowaną kaszą i kapusta z oliwą.
Podwieczorek
Omlet z warzywami
składniki:
1/2 jajka,
1 łyżka startego żółtego sera,
1 różyczka brokuła,
1/4 papryki,
1/2 kiszonego ogórka,
natka pietruszki
wykonanie:
białko z jaja ubić, a żółtko wymieszać z ugotowanym brokułem, posiekaną papryką i ogórkiem. Potem wszystko delikatnie wymieszać z białkiem i piec w piekarniku w naczynku do zapiekania aż jajko się zetnie a warzywa zmiękną,
Kolacja
Ryż z truskawkami
220 ml mleka modyfikowanego,
2 łyżki ugotowanego makaronu (50g),
4 małe truskawki świeże lub rozmrożone,
1 łyżka śmietany 18% (15g)
Do picia przez cały dzień: woda
niedziela
Śniadanie
Kasza manna na mleku z jabłkiem i migdałami
220 ml mleka modyfikowanego,
2 łyżki kaszy manny (20g),
1/4 jabłka (25g),
1 łyżka zmielonych migdałów (10g)
II śniadanie
Galaretka z truskawkami i serkiem homogenizowanym
filiżanka galaretki (60g),
3 świeże lub rozmrożone truskawki zanurzone w galaretce,
2 łyżki serka homogenizowanego (20g)
Obiad - I danie
Zupa szczawiowa z makaronem na bazie zupy ugotowanej dla całej rodziny
składniki:
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 kawałek selera,
1 kawałek pora,
szczaw ze słoiczka lub własny ukiszony,
liść laurowy,
ziele angielskie,
natka z pietruszki,
2 łyżki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego (40g),
wykonanie:
w 2 szklankach wody ugotować drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por z liściem laurowym i zielem angielskim. Do gotowej zupy dodać 1/2 słoiczka szczawiu i zagotować.
Porcja zupy dla dziecka to niepełna szklanka (220g) z makaronem i posypana natką.
Obiad - II danie
Cielęcina duszona z cukinią i pomidorami, kasza gryczana i surówka z kapusty pekińskiej
składniki:
30-35 g cielęciny,
4 plasterki cukinii,
2 plasterki pomidora bez skórki,
tymianek, 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g),
2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej (40g),
składniki na surówkę:
1 łyżka kapusty pekińskiej drobno posiekanej,
koperek,
1 łyżeczka śmietany 18% (5g)
wykonanie:
cielęcinę udusić z warzywami pokrojonymi w kostkę i oliwą, doprawić tymiankiem
Podwieczorek
Ryż zapiekany z pomarańczami
2 łyżeczki ryżu (po ugotowaniu - 15g),
1 mała pomarańcza bez skóry i błon (100g),
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g),
cynamon i goździki
Kolacja
Tost z pomidorem i mozzarellą
1 kromka pieczywa żytniego (25g),
1 łyżeczka masła (5g)
1 plasterek mozzarelli (20g),
1 gruby plaster pomidora bez skórki (20g),
1 łyżeczka bazylii świeżej lub suszonej
220 ml mleka krowiego 2%,
Do picia przez cały dzień: woda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz