1 kg dużych ziemniaków
2 jajka
2-3 czubate łyżki mąki (zależy od konsystencji masy)
1-2 cebule (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
sól
pieprz
olej do smażenia
Do podania:
śmietana gęsta 12%
Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar wody.
Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła.
Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i zdecydowanym ruchem odwróć ją do góry dnem, by przełożyć placek na talerz. Następnie bardzo ostrożnie zsuń go z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony
Placki ziemniaczane po węgiersku
Czyli po prostu placek ziemniaczany z gulaszem. Gulasz możesz podać też z kopytkami, a placki ziemniaczane - z kwaśną śmietaną. Lub z cukrem
Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar wody.
Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła.
Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i zdecydowanym ruchem odwróć ją do góry dnem, by przełożyć placek na talerz. Następnie bardzo ostrożnie zsuń go z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony
Placki ziemniaczane po węgiersku
Czyli po prostu placek ziemniaczany z gulaszem. Gulasz możesz podać też z kopytkami, a placki ziemniaczane - z kwaśną śmietaną. Lub z cukrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz