gotowe kruche ciasto lub samodzielnie zrobione
1 cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka oliwy
150g boczku pokrojonego w kostkę (polecam gotowy boczek z lidla)
1 ząbek czosnku, posiekać garlic clove, chopped
1 cukinia pokroić w kostkę
2 jajka
100ml śmietanki
50g sera Gruyère, starty (świetnie komponuje się z boczkiem)
Piekarnik nagrzać do 200C, wyłożyć naczynie do tarty o średnicy 23 cm kruchym ciastem. Ponakłuwać ciasto dość gęsto widelcem, nałożyć pergamin z surowymi ziarnami fasoli, dzięki którek ciasto podczas pieczenia się nie wybrzuszy. Piec 12 minut, usunąć pergamin z fasolą i piec dalsze 5.
Wyciągnąć upieczone ciasto, a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170C
Usmażyć cebulę i czosnek na oliwie, dodać cukinię i smażyć przez dalsze 5 minut.
Jajka pomieszać ze śmietanką i przyprawami.
Usmażoną cukinię przełożyć do formy z kruchym ciastem, zalać jajkami ze śmietanką oraz posypać startym serem i kawałkami boczku. Piec w temperaturze 170C przez 20 minut. Podkręcić temperaturę do 200C i piec dalsze 5 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz