4 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 puszka (400g) pomidorów
2 łyżeczki cukru
mały pęczek świeżej kolendry (30g)
pół pęczka świeżej mięty (15g)
opcjonalnie: 1/2 papryczki chilli, mała garść rodzynek lub suszonych morel
Klopsy:
500g mielonej wołowiny (ewentualnie jagnięciny)
1 jajko
50 g bułki tartej
1 łyżeczka soli
olej
podawać z kaszą kuskus,
opcjonalnie z jogurtem naturalnym
lub pitą
Wpierw przygotowujemy sos:
W garnku na oleju podsmażyć cebulę, czosnek i przyprawy (kmin rzymski, ziarna kolendry, pokrojoną drobno świeżą miętę i kolendrę). 1/3 mikstury połączyć z mięsem mielonym w misce. Do reszty pozostawionej w garnku dodać pomidory z puszki i cukier (opcjonalnie 1/2 papryczki chilli i małą garść rodzynek). Gotować na wolnym ogniu przez maksymalnie 15 minut. Delikatnie, nie zupełnie zmielić sos blenderem.
Międzyczasie do mięsa mielonego z przyprawami dodać jajko, sól i bułkę tartą, wyrobić kulki wielkości dużego włoskiego orzecha, smażyć na patelni do zrumienienia
Przełożyć zarumienione klopski do sosu i gotować razem przez kilka minut do przeniknięcia się aromatów
Podawać z kaszą kuskus, łyżką jogurtu naturalnego lub chlebkiem pita, posypać kilkoma listkami mięty.
Klopsy:
500g mielonej wołowiny (ewentualnie jagnięciny)
1 jajko
50 g bułki tartej
1 łyżeczka soli
olej
podawać z kaszą kuskus,
opcjonalnie z jogurtem naturalnym
lub pitą
Wpierw przygotowujemy sos:
W garnku na oleju podsmażyć cebulę, czosnek i przyprawy (kmin rzymski, ziarna kolendry, pokrojoną drobno świeżą miętę i kolendrę). 1/3 mikstury połączyć z mięsem mielonym w misce. Do reszty pozostawionej w garnku dodać pomidory z puszki i cukier (opcjonalnie 1/2 papryczki chilli i małą garść rodzynek). Gotować na wolnym ogniu przez maksymalnie 15 minut. Delikatnie, nie zupełnie zmielić sos blenderem.
Międzyczasie do mięsa mielonego z przyprawami dodać jajko, sól i bułkę tartą, wyrobić kulki wielkości dużego włoskiego orzecha, smażyć na patelni do zrumienienia
Przełożyć zarumienione klopski do sosu i gotować razem przez kilka minut do przeniknięcia się aromatów
Podawać z kaszą kuskus, łyżką jogurtu naturalnego lub chlebkiem pita, posypać kilkoma listkami mięty.
Na podstawie przepisu z realfood.tesco.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz