czwartek, 26 grudnia 2013

Filety z kurczaka w szynce z sosem pieczarkowym

Składniki, 4 porcje:

Filety z kurczaka w szynce suszonej:


500 g filetów z kurczaka
2 łyżeczki musztardy
sól i świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
150 g szynki suszonej (cienko pokrojonej), np. parmeńska, serrano, szwarcwaldzka
4 łyżki dobrego masła lub masła klarowanego






Sos pieczarkowy:


2 cebulki szalotka lub 1 mała zwykła
400 g pieczarek
150 ml bulionu
kilka kawałków suszonych grzybów (opcjonalnie)
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki musztardy
1 kieliszek brandy lub calvadosu (opcjonalnie)
80 ml śmietany 30%

Filety z kurczaka w szynce suszonej:

  • Filety opłukać i dokładnie osuszyć. Poodcinać kostki i włókna jeśli takie są, następnie pokroić na cienkie filety, z każdej piersi powinno powstać około 4 - 5 filecików, w najgrubszej części mięso można przekroić wzdłuż. Filety delikatnie rozbić tłuczkiem lab wałkiem na cienkie filety tej samej grubości (około 1 cm). Doprawić je solą (ale bardzo mało, bo szynka będzie słona), pieprzem, tymiankiem, wysmarować musztarda. Zawinąć w szynkę parmeńską.
  • Rozgrzać połowę masła na patelni na umiarkowanym ogniu, włożyć połowę filetów i na małym ogniu smażyć przez około 4-5 minut z każdej strony. Masło nie powinno się palić, nie może też być na patelni zbyt duża temperatura.
  • Filety odłożyć na talerz. Na patelnię włożyć resztę masła i usmażyć resztę filetów. Masłem z patelni polać filety.

Sos pieczarkowy:

  • Patelnię po kurczaku wytrzeć ręcznikiem papierowym. Cebulkę pokroić w kosteczkę, pieczarki na kawałki lub plasterki. W oddzielnym garnku zagotować bulion z połamanymi na kawałeczki suszonymi grzybami, gotować pod przykryciem przez kilka minut. Jeśli używamy sosu sojowego dodajemy go do bulionu i zagotowujemy.
  • Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulkę i zeszklić ją. Następnie dodać pieczarki i tymianek i smażyć na nieco większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę pogotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami oraz śmietankę. Zagotować, ustawić ogień na umiarkowany i gotować sos przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Można przygotować wcześniej (gdy sos zgęstnieje, można przy podgrzewaniu rozcieńczyć go niewielką ilością wody lub bulionu). Czytaj więcej w BLOGU.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz