piątek, 27 grudnia 2013

Placuszki drożdżowe z warzywami

Kwestia smaku

Kruche paczuszki z ciasta drożdżowego, wypełnione tartą cukinią, dynią, kabaczkiem lub dowolnymi innymi warzywami.

Składniki:

200 ml ciepłego mleka
7 gr suchych drożdży instant
2 łyżki cukru
450 g mąki
200 g masła
1 łyżeczka soli

Dodatki:
warzywa, np.: dynia, kabaczek, cukinia lub inne dowolne
1 cebulka
pieprz (niekoniecznie) lub dowolna przyprawa, np. utarta gałka muszkatołowa




Wykonanie:

  • Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem oraz cukrem, odstawić na 10 minut.
  • Przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałeczki masło oraz sól. Ręką rozcierać masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka.
  • Wlać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • W międzyczasie na tarce o dużych oczkach zetrzeć warzywa. Cebulkę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce i wymieszać z warzywami. Farsz doprawić ewentualnie pieprzem. Lepiej nie solić, aby warzywa nie puściły soku.
  • Ciasto rozwałkować na niezbyt gruby placek, szklanką wyciąć krążki. Na jednym krążku ułożyć ciasno farsz, przykryć drugim krążkiem i zlepić brzegi. Więcej farszu zmieści się w placuszkach, jeśli zlepionego do połowy placka weźmiemy do ręki i przez otwór wciśniemy do niego więcej startych warzyw.
  • Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Placuszki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz