czwartek, 26 grudnia 2013

Makowczyki - drożdżówki z makiem i wiśniami

Sposób zwijania ciasta można zobaczyć na zdjęciach w tym przepisie

Składniki na całą blaszkę z wyposażenia piekarnika, około 35 sztuk.

Kwestia smaku



Ciasto: 3 duże żółtka (w temperaturze pokojowej)
100 g masła, bardzo miękkiego
35 g świeżych drożdży (lub 8 g instant)
3 łyżki cukru
250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
350 g mąki pszennej, np. tortowej
szczypta soli

Nadzienie: 400 g masy makowej (może być gotowa)
80 g mielonych orzechów lub migdałów
200 g mrożonych wiśni



Na wierzch: 1 żółtko
1 łyżka mleka
Lukier: 100 g cukru pudru
około 2 łyżek zaparzonej mocnej kawy


Przygotowanie:

  • Żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z 1 łyżką cukru. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana.
  • W międzyczasie przesiać mąkę do większej miski, dodać sól, resztę cukru i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego).
  • Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (np. w pobliże grzejnika).
  • W międzyczasie przygotować nadzienie: wiśnie rozmrozić i osuszyć na papierowych ręcznikach. Wymieszać masę makową z mielonymi orzechami.
  • Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (można od razu piec "makowczyki" lub włożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny).
  • Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm (sposób postępowania z ciastem można zobaczyć na zdjęciach w tym przepisie). Z brzegu paska ułożyć nadzienie z masy makowej a na wierzch wyłożyć wiśnie, zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta.
  • Dużą blachę z wyposażenia piekarnika posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy, pokroić nożem na około 4-5 cm kawałki. Posmarować żółtkiem roztrzepanym widelcem z mlekiem i odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik do 180 stopni.
  • Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25-30 minut. Pokroić po ostudzeniu. Posmarować gęstym lukrem (zmiksowany cukier puder z kawą). Czytaj więcej w BLOGU.

Jeśli ciasto leżakowało w lodówce, przed formowaniem bułeczek należy ogrzać je w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz