Składniki:
120g miękkiego masła (musi być masło, margaryna się nie nadaje)
3 łyżki cukru pudru
150g mąki (4/5 szklanki)
kilka kropel aromatu waniliowego, śmietankowego lub innego, ja dałam waniliowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść, można utrzeć mikserem. Z ciasta zrobić kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, tworząc jednocześnie wzorek.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
WERSJA II
200 g (kostka) masła
1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżeczka wanilii (ja tym razem zastąpiłam ją esencją waniliową)
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku pomarańczowego
Masło utrzeć z cukrem, jajkiem i wanilią. Mąkę przesiać przez sitko i dołączyć do masy. Dodać proszek do pieczenia i sok pomarańczowy i utrzeć wszystko mikserem. Ciasto schłodzić w lodówce przez 2 godziny, a następnie rozwałkować niezbyt cienko i wykrajać ciasteczka. Piec 6-10 minut w temperaturze 190-200oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz