poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Udka kurczaka zapiekane z ziemniakami i oliwkami

Składniki:
600 g ziemniaków
100 g zielonych oliwek
12 pałek kurczaka (części udek)
50 g wędzonego boczku
5 łyżek oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka tymianku
1 cytryna
1 cebula

Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój w ósemki, cebulę w piórka, cytrynę w plastry, boczek w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj w misce razem z kurczakiem, przyprawami, koncentratem pomidorowym i oliwą. Jeśli masz czas, odłóż miskę na 2 godziny, by wszystkie składniki się „przeżarły”. Możesz jednak od razu przełożyć zawartość miski do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj danie około 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz