30 dag mąki ziemniaczanej
50 dag mąki pszennej
30 dag masła
20 dag cukru pudru
5 żółtek
łyżka kwaśnej śmietany 18%
marmolada, olejek waniliowy, posypka czekoladowa, lukier (2 łyżki letniej wody na 8 łyżek cukru pudru)
Mąkę posiekać z zimnym masłem i cukrem pudrem. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść na gładkie ciasto.
Wlać olejek waniliowy - kilka kropel
Można schłodzić w lodówce na 2-3 godziny
Podzielić ciasto na 2 części.
Dobrze wyrobić, rozwałkowac na grubość 0,5cm i foremka wycinać kształty.
Serduszka i grzybki.
W serduszkach zrobic dziurkę i nakładać marmoladę. Z drugiej części wycinać grzybki.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w tem. 180st przed 15 minut albo do czasu aż się zarumienią.
Grzybki po ostygnięciu udekorować posypką czekoladową - posmarowac główki lukrem i posypać posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz