Składniki:
1 duży bakłażan
cebula
500 g wieprzowego mięsa mielonego
kartonik przecieru pomidorowego
5 ząbków czosnku
oliwa
sól, pieprz, oregano, ostra papryka, cukier
feeria.blox.pl
- 2 bakłażany piec połówki 180 oC przez 30 minut?
- 1 cukinia
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie pomidory lub 5 małych
- 500 g mielonej wołowiny
- oliwa z oliwek
- 1 kulka sera mozzarella
- 125 ml wytrawnego wina
- kubek esencjonalnego rosołu (dałam domowy + 1 kostka wołowa)
- pęczek świeżej bazylii
- sól, pieprz, oregano do smaku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę pod koniec na krótko dodając czosnek. Wrzucić wołowinę i smażyć aż zbrązowieje. Kiedy cały płyn wyparuje a mięso stanie się chrupkie wlać wino i odparować mieszając.
Pomidorki sparzyć wrzątkiem, obrać, rozdrobnić, dodać do sosu wraz z pokrojoną cukinią, listkami bazylii i innymi przyprawami. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
W międzyczasie przepołowić bakłażany, łyżką wydrążyć środki zostawiając skórkę grubości około 4 mm (pestki wyrzucić a pozostały farsz posiekać i dodać do mięsa).
Gdy mięso będzie miękkie zwiększyć ogień odparować resztę płynu, dodać koncentrat i wymieszać by powstał gęsty farsz. Napełnić nim wydrążone bakłażany. Na wierzchu każdego ułoży porwane kawałki mozzarelli.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na 20 -30 minut (wystarczy, że ser się rozpuści a farsz ponownie zagrzeje). Podawać ze świeżymi ziołami i sałatką z rucolli
rukolę opłukać, osuszyć
pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki
czarne oliwki pokroić w krążki
Sałatkę polać sosem
sos:
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
kilka listków bazylii
Bakłażana przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ, solimy i odstawiamy na chwilę. Płuczemy i osuszamy.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku. Podsmażamy chwilę a następnie dodajemy posiekany w kosteczkę wydrążony z bakłażana miąższ. Po 5-7 minutach dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, paprykę ostrą oraz oregano. Dusimy razem by odparować trochę płynu.
Wydrążone bakłażany napełniamy farszem, którego wierzch posypujemy pokruszonym serem feta.
Układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 25 minut.
Wersja 2
BAKŁAŻANY PIECZONE ZE SZPINAKIEM I PECORINO
(WŁOCHY)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 bakłażany (każdy o wadze 200-250 g)
- 150 g szpinaku, posiekanego
- 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 80 g startego pecorino
- 5 łyżek uprażonych orzeszków piniowych
- 400 g posiekanych pomidorów (pozbawionych skórki)
- 2 opakowania sera mozzarella (każdy po 125 g)
- sól i i pieprz do smaku
Bakłażany kroimy na pół, układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w temp. 180
stopni. Odstawiamy je do przestygnięcia. Przy pomocy łyżeczki (używam łyżeczki
do melona) wyjmujemy miąższ (uważamy, by nie uszkodzić skórki warzyw). Miąższ
siekamy, łączymy ze szpinakiem, pomidorami, pecorino, natkę i orzeszkami. Całość
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym farszem wypełniamy połówki
bakłażanów, na wierzchu układamy plastry mozzarelli. Bakłażany kropimy oliwą,
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut
lub do momentu, aż będą miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz