Przepis na pyszny chleb pszenny na zakwasie z chrupiącą skórką. Wychodzi średniej wielkości chlebek.
Uwaga - przygotowania do pieczenia zaczynamy wieczór wcześniej:
Zaczyn - przygotowujemy wieczorem, w dzień poprzedzający pieczenie
1 szklanka lekko ciepłej wody
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej (strong bread white flour)
10 łyżek aktywnego zakwasu (użyłam żytniego)
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć szmatką i zostawić w temperaturze pokojowej na noc.
Ciasto właściwe:
2 szklanki mąki pszennej chlebowej (może być także razowa [wholemeal], orkiszowa, brązowa itp. częściowo lub w całości)
1 łyżka soli
cały wcześniejszy zaczyn
Mąkę i sól dodać do wcześniej przygotowanego zaczynu. Dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem (ciasto będzie dość mokre i lepkie) mieszamy do gładkości lub jak długo będziemy mieli siłę. Po wymieszaniu ciasto powinno zrobić się mniej lepkie, za to bardziej plastyczne. Zaczynamy ciasto wyrabiać ręką przez ok 10 minut - na końcu ciasto powinno być plastyczne, lekko lepkie jednak nie powinno zostawać na palcach.
Ciasto uformować w kulę, umieścić w misce. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 4 godziny. W tym czasie, w równych, godzinnych odstępach ciasto wyrabiać i zagniatać (czyli 3 razy w ciągu 4 godzin). Sprzyja to napowietrzaniu, powstawaniu dużych dziur w chlebie, które po ostatnim wyrabianiu będą wyraźnie widocznie.
Po godzinie po ostatnim wyrobieniu ciasto z miski przełożyć delikatnie na blachę, zrobić 3 skośne nacięcia na bochenku i piec chleb z parą (z naczyniem z wodą), najlepiej na kamieniu, przez około 40 minut. Pierwsze 10 minut w temperaturze 250ºC, następnie obniżyć do 180ºC i piec dalsze 30 minut. Studzić na kratce. Bochenek powinien być ładnie wypieczony i głuchy po uderzeniu od spodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz