Bardzo lubię połączenie sernika z brzoskwiniami. Oto kolejna wariacja na ten temat.
Składniki na kruche starte ciasto
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 100 g masła
1 jajko
gotowe ciasto w formie kuli, zawinięte w folię spożywczą wsadzić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub do zamrażarki na min 1/2h
ciasto można też przygotować wcześniej, może leżeć do 7 dni w lodówce lub do 3 mies w zamrażarce
Składniki na masę serową
900g serka Philadelphia
szklanka cukru
jeden budyń waniliowy lub 5 łyżek mąki
łyżeczka ekstraktu waniliowego (jeśli mąka zamiast budyniu - to dwie)
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
4 jajka
1 puszka brzoskwiń, odsączone
Surowe kruche ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach lub wykruszamy ręcznie okruchy i wykładamy nimi spód formy. Pieczemy kruchy spód ok 10 minut w temp. 180 oC. Międzyczasie odkładamy 4 połówki brzoskwiń, które kroimy na plasterki - położymy na upieczone kruche ciasto tuż przed zalaniem masą serową, z reszty robimy mus.
Następnie, po upieczeniu kruchego spodu przystępujemy do wyrobu masy serowej.
Jajka ucieramy z cukrem na puch (najłatwiej mikserem lub blenderem z odpowiednią końcówką). Dodajemy ser, mąkę (budyń), śmietanę oraz mus brzoskwiniowy (4 łyżki zostawić do dekoracji) i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na ostudzony kruchy spód kłądziemy plasterki brzoskwiń i następnie przelewamy masę do formy masę serową, dekorujemy musem, który pozostał (robimy kleksy i delikatnie je rozmazujemy patyczkiem).Przykrywamy folią aluminiową, tak by nie dotykała ciasta. Wstawiamy ciasto do piekarnika z kąpielą wodną na 1 i 1/2 godziny ustawiając temperaturę 160 oC (180 C na 30 min. następnie 160 C 1 godzinę ). Godzinę studzić przy uchylonych dźwiczkach. Wystawić, zimne wsadzić do lodówki na 12 godzin.
Tak naprawdę zamiast brzoskwiń można by użyć innych owoców np. jagód, malin, kleksy zrobić np w kształt serc (świetny pomysł na walentynki) itd. Ważne by być w kuchni kreatywnym :)
Polecam ten przepis i zapraszam do wspólnej zabawy w pieczenie serników :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz