poniedziałek, 3 marca 2014

Lobio - gruzińska zupa z czerwonej fasoli

Wspaniała zupa o nietuzinkowym smaku dzięki dodatkowi soku z granatów. Warto spróbować.

2 puszki czerwonej fasoli (2x 400g), lub 1 szklanka suchej fasoli, namoczonej i ugotowanej do miękkości
1 szklanka soku z granatów
1 1/2 szklanki wody
1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę
1 nieduża marchewka, pokrojona w cienkie talarki
1 malutka pietruszka, pokrojona w cienkie talarki
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 - 2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
mała garść świeżej kolendry
sól i pieprz
olej do smażenia
oraz do podania: 1/4 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i posiekanych + garść kolendry

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebule i chwilę poddusić, następnie dodać pozostałe świeże warzywa, czosnek oraz paprykę słodką i ostrą. Wymieszać i dusić na niewielkim ogniu 5 minut.
Fasolę odcedzić, opłukać i dodać do warzyw razem ze świeżą kolendra. Wszystko dokładnie wymieszać, kiedy kolendra zwiędnie wlać wodę oraz sok z granatów
Gotować na małym ogniu przez około 20 - 25 minut. Zmiksować na niezbyt gładki krem, jeśli jest za gęsta dodać odrobinę więcej wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać do miseczek, posypać prażonymi orzechami i liśćmi kolendry.

1 komentarz:

  1. Czy to przypadkiem nie jest przepis z Jadłonomii? Wygląda dokładnie tak samo.

    OdpowiedzUsuń