2 litry wody
1 porcja rosołowa z kury
3 duże marchewki, pokrojone w kosteczkę lub plasterki
1 duża pietruszka, pokrojona w kostkę lub plasterki
pół małego selera, pokrojonego w kostkę
mały por, pokrojony w plasterki
łyżka wazowa wody, w której kiszone były ogórki
4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
6 ogórków kiszonych, przetarte na tarce lub drobno pokrojone
pieprz, sól
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
śmietana
koperek
Do garnka z wodą wsadzić porcję rosołową i warzywa (z wyjątkiem ogórków)
Gotuj pod przykryciem do czasu, kiedy warzywa będą miękkie.
Dodaj do zupy ogórki i wazę wody po kiszeniu ogórków.
Gotuj dalsze 10 minut.
Dopraw zupę - jeżeli jest mało kwaśna dodaj więcej wody po kiszeniu ogórków.
Zupę podawaj ze śmietaną. Posyp koperkiem.
Dopraw zupę - jeżeli jest mało kwaśna dodaj więcej wody po kiszeniu ogórków.
Zupę podawaj ze śmietaną. Posyp koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz