Składniki na 8 średniej wielkości bułek:
3 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 łyżka (7 g) suchych drozdży
1 nieduże jajko
1 szklanka (250 ml) mleka, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cukru
50 g masła, drobno posztakowane, roztopione jesli mieszamy maszyną lub mikserem
1 łyżka soli
mak lub sezam, do posypania
Wymieszać suche składniki, dodać mleko, kawałki masła i jajko, zagniatać ok 10 minut do uzyskania jednolitej, elastycznej masy. Uwaga, powstałe ciasto jest dość wolgotne i trochę lepkie, jednak dzięki takiej konsystencji bułki będą bardzo puszyste.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószpnej mąką miski, przykryć ściereczką. Pozostawić do podwojenia objetości w xiepłym miejscu na ok 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, jednak już krócej niz poprzednio, tak by się odpowietrzyło, cisto powinno być jeszcze bardziej plastyczne niż wcześniej. Odrywać kawałki i ruchem kolistym formować bułeczki (8 sztuk). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub na specjalnej teflonowej lub silikonowej macie. Pozostawić pomiędzy nimi odstęp ok 5 cm, by uniknąć zrastania się bułek. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 30 min, do podwojenia objetośći.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, jednak już krócej niz poprzednio, tak by się odpowietrzyło, cisto powinno być jeszcze bardziej plastyczne niż wcześniej. Odrywać kawałki i ruchem kolistym formować bułeczki (8 sztuk). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub na specjalnej teflonowej lub silikonowej macie. Pozostawić pomiędzy nimi odstęp ok 5 cm, by uniknąć zrastania się bułek. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 30 min, do podwojenia objetośći.
Międzyczasie nagrzać piekarnik z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą do temperatury 240 oC. Oprószyć wyrośnięte bułki sezamem lub makiem (można pominąć), i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 240oC ok 8 minut do lekkeigo zrumienienia bułek, a następnie obniżyć temperaturę do 200 oC i piec dalsze 10-12 minut.
Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego :-).
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz