Za domowabogini.pl
Kacze udka myjemy po czym obsypujemy z dwu stron solą, pieprzem i majerankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym (każde udko na 1 łyżeczce masła). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na temperaturę maksymalną ( u mnie około 240 st. C) na 30 minut, aż skórka po wierzchu będzie brązowa.
Po tym czasie:
Obieramy i kroimy ziemniaki, marchew i jabłka, układamy je na dodatkowym żaroodpornym naczyniu, solimy, pieprzymy, polewamy 2-3 łyżkami wytopionego kaczego tłuszczu i wkładamy do piekarnika na „półeczkę” nad kaczką lub obok
Zmniejszamy temperaturę do 200 st. Celsjusza i pieczemy kacze udka (i warzywa) jeszcze około 60 minut (warto co 20 minut podlać skórki udek wytopionym z nich tłuszczem i zaglądać do piekarnika pod koniec pieczenia).
Mozna podac np z buraczkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz