piątek, 9 marca 2012

Bułka z wieprzowiną

4 cienkie plastry schabu
2 kukiełki lub 4 ciabatki
1 czerwona cebula
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 pęczek rukoli
1 dojrzały pomidor
1 łyżeczka musztardy typu Dijon
3 łyżki majonezu
oliwa
sól
pieprz


Cebulę pokrój w krążki i duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, na rozgrzanym tłuszczu, aż będzie miękka. Dodaj cukier i ocet, a następnie smaż, aż cebula się zrumieni (ok. 10 minut). Garnek zdejmij z ognia, dodaj tymianek i całość wymieszaj.
Gdy cebula się dusi, przygotuj sos, mieszając musztardę z majonezem. Rukolę umyj i osusz. Pomidora umyj i pokrój w plastry.
Mięso oczyść, umyj i osusz. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż na niej plastry mięsa, po 2 minuty z każdej strony. 
Bułkę przekrój na pół, posmaruj sosem majonezowym, ułóż plastry pomidora, wołowinę, smażoną cebulę i rukolę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz