sobota, 17 marca 2012

Zupa serowa z winem i grzankami

20 dag żółtego sera typu cheddar
2 cebule
3-4 łyżki śmietany kremówki
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
2 łyżki półwytrawnego czerwonego wina
1 litr rosołu wołowego (może być z kostki)
8 kromek czerstwej bułki
trochę masła do grzanek
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól

Sposób przyrządzania:
Drobno posiekaną cebulę zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Mieszając, wsypać mąkę, a po chwili powoli wlać trochę zimnego rosołu, wymieszać i przelać zasmażkę do garnka z wrzącym rosołem, zagotować. Zmniejszyć ogień, wsypać starty ser i mieszać, aż ser się dokładnie rozpuści. Zdjąć zupę z ognia, wymieszać z winem i śmietanką, przyprawić solą, posypać natką pietruszki. Na każdej porcji położyć grzankę z bułki posmarowaną masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz