piątek, 9 marca 2012

Sałatki z tuńczykiem

Z ryżem
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 torebka ryżu
1 czerwona papryka
1 puszka zielonego groszku
1 cebula
1/2 pęczka koperku
3 łyżki majonezu
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu, osącz i ostudź. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Osącz tuńczyka i zielony groszek, posiekaj drobno koperek. Połącz w misce wszystkie składniki sałatki, dodaj majonez, dopraw szczyptą słodkiej papryki, solą i pieprzem, wymieszaj.
Z kolorową fasolą
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki białej fasoli
3 ogórki kiszone
1 dymka ze szczypiorem
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Tuńczyka i obydwie fasole dokładnie odsącz. Ogórki kiszone i dymkę pokrój w kostkę, szczypior posiekaj. Wymieszaj w misce składniki, dodaj majonez i jogurt, dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj sałatkę i schłodź w lodówce.

Sałatka warstwowa
Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
1/2 puszki kukurydzy
100 g ostrego żółtego sera (np. cheddar)
3 jajka ugotowane na twardo
1/2 pęczka szczypiorku
3 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
sól, pieprz, chili
Tuńczyka wyjmij z oleju i rozdrobnij widelcem, kukurydzę osącz. Jajka na twardo obierz ze skorupek, oddziel żółtka od białek, posiekaj je drobno i włóż do oddzielnych miseczek. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posiekaj szczypior, zmieszaj majonez z keczupem, dopraw solą, pieprzem i chili. W szklanej misie układaj warstwami: połowę żółtego sera, posiekane białko, połowę sosu majonezowo-keczupowego, szczypior, tuńczyka, resztę sosu majonezowo-keczupowego, resztę sera i posiekane żółtka.

Sałatka z ananasem
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 puszki ananasa w kawałkach
1/2 puszki kukurydzy
1 mały zielony ogórek
100 g żółtego sera
garść rodzynek
ząbek czosnku
3 łyżki majonezu
sól, pieprz, curry
Tuńczyka, kukurydzę i ananasa osącz. Ser i ogórek pokrój w niedużą kostkę. Rodzynki sparz i ostudź. Połącz w misce składniki sałatki, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i majonez, dopraw solą, pieprzem oraz curry, wymieszaj i schłodź przez 15 minut w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz